• Kim Kruit

Waarom slaapt het ene kind wel goed en het andere niet?

Slapen! Wat een onderwerp. Met Noa gaan er vele dingen soepel, maar sommige dingen helemaal niet. Slapen is er één van. Ik besloot mij te verdiepen in de slaapwereld en er is veel om te doen.


Zoveel kinderen, zoveel…

Eerder waagde ik al een stuk te schrijven over slapen in: “MOEder”.

Wat daarna snel duidelijk werd is dat er vele soorten kinderen zijn, met nog meer verschillende soorten ouders. Iedereen heeft zijn eigen idee over wat werkt en wat niet. Eigenlijk een geruststellende gedachte. We tobben er in meer of mindere mate allemaal mee.


Het feit dat er zoveel om te doen is, is omdat we allemaal slaap hard nodig hebben. Waarom werkt het één dan wel bij het ene kind en niet bij het andere kind?


Slaapcoach versus leefstijlcoach

Allereerst ben ik geen slaapcoach, maar een leefstijlcoach. Een goede nachtrust is wél essentieel voor een gezonde leefstijl. Daarom weet ik er wel het één en ander van, maar ik ben geen specialist.


En zelfs onder de slaapcoaches zijn er verschillen. Zo zie je maar dat er geen juiste of foute manier is. “Blijf doen wat goed voelt” is daarom één van mijn motto’s. Wat voor de één werkt, werkt niet voor een ander. Als je hart er niet achter staat werkt het niet. Het is niet verstandig om trucjes te proberen waar je kind feilloos doorheen prikt, puur omdat je het zelf ook niet gelooft. Het moet bij je passen.


Een voorbeeld is dat ik voorstander ben van het co-slapen; samen slapen, maar niet in hetzelfde bedje. Een andere ouder moet daar wellicht helemaal niet aan denken en krijgt de kriebels van al die baby/kind geluiden in de nacht. Het is allemaal okay!


Duidelijkheid en een goede nacht-hygiëne

Het is dus duidelijk dat er niet direct een goede of een foute manier is van handelen, mits de basis duidelijk is. Gebruik vaste rituelen om de dag af te sluiten. Wanneer je elke dag hetzelfde doet is het voor je kind duidelijk wat er van hem verwacht wordt. Een goede nacht-hygiëne is ook belangrijk en hierover heb ik eerder geschreven in mijn blog: “MOEder”.


Stadia

Hoewel we allemaal vele uren slapen, is slapen een complex gebeuren. Slaap gaat in verschillende stadia.


Stadium 1 Sluimerslaap (Non Rapid Eye Movement)

Stadium 2 Lichte slaap (NREM)

Stadium 3 Diepe slaap (NREM)

Stadium 4 Droom slaap (Rapid Eye Movement)


Wat deze stadia precies inhouden laat ik aan de specialisten over, wat wel belangrijk is te weten is dat de slaapcycli bij baby’s en kleine kinderen anders is dan bij volwassenen.


In de eerste twee stadia kun je nog makkelijk wakker schrikken.

De diepe slaap en de droom slaap zijn het belangrijkste, omdat je dan herstelt.


Je gaat gedurende de nacht een aantal keer van stadium 1 naar stadium 4 en weer terug. Je zou het kunnen voorstellen als golfbewegingen.


Een totale slaapcyclus van een pasgeboren baby duurt 40 minuten. Pasgeborenen komen direct in de droomslaap zodra ze in slaap vallen en dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.


Volwassenen hebben een slaapcyclus van 90-120 minuten. Kinderen van 0-2 jaar hebben een slaapcyclus van 45 minuten.


Het grootste probleem is dat de totale slaapcycli van volwassenen en kleine kinderen niet synchroon lopen. Kleine kinderen worden vaak wakker wanneer wij in onze hersteltijd zitten. Ziehier het probleem en waarom er eigenlijk geen goed of fout is in wat je doet. Het is een natuurlijk proces en je kind “rijpt” zich (als het goed is) vanzelf. Het is allemaal een fase.


Meer weten?Slaapbehoefte

Zoals ik al eerder beschreef is geen kind hetzelfde en de slaapbehoefte van kinderen kan heel erg verschillen. Dat is dus heel normaal. Hetzelfde geldt voor volwassenen. Zo hebben we allemaal een verschillende chronotype. Daarover vertel ik een andere keer meer.


De behoefte en/of een vast tijdstip om naar bed te gaan kan per kind verschillen. Het is verstandiger om je kind te leren lezen.


  • Wordt je kind moeilijk wakker? Dan is er waarschijnlijk een tekort aan slaap.

  • Is je kind overdag opgewekt en vrolijk? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

  • Maar is je kind overdag huilerig, hangerig of heel druk? Misschien toch iets vroeger naar bed?


Daarom

Hoewel ik heb geprobeerd duidelijk te maken dat je het eigenlijk niet fout kan doen, is het natuurlijk wel mogelijk om verschillende manieren uit te proberen. Misschien slaapt je kind veel lekkerder in zijn eigen bed, met een vaste knuffel. Een ander heeft misschien nog even veel behoefte aan de nabijheid van een ouder en is een extra matras of bedje in de ouderlijke slaapkamer een beter idee. Hoe dan ook. Sta open voor tips. Maak een plan. Probeer het minimaal een week uit en blijf vooral doen wat goed voelt.


Karakter

Het ene kind is temperamentvol een ander sensitief en weer een ander is een makkelijk kind. Het karakter maakt ook of je een makkelijke slaper hebt of niet. Wij weten daar alles van. Noa is een temperamentvol en sensitief kind. Hierdoor is ze heel alert en heeft ze een sterke eigen wil. Heel leuk en uitdagend op sommige vlakken, zoals slapen. Noa wordt makkelijk wakker en heeft veel behoefte aan nabijheid. Prima! Lees je kind en je bent al een stuk wijzer, maar er wordt er geen één geboren met een gebruiksaanwijzing.


Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal, vragen of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste blogs.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

MOEder