• Kim Kruit

Wanneer komt de tweede?

Een tweede kindje. Voor veel mensen heel vanzelfsprekend. Voor ons niet.


De eerste

Voordat we gezegend werden met de komst van onze Noa, hebben we veel twijfel gehad. Een kindje was niet zo vanzelfsprekend. Wel of geen kinderen zijn serieuze keuzes. Bart en ik hebben afzonderlijk van elkaar gesproken met vrienden met en zonder kinderen. Uiteindelijk hebben wij de natuur de vrije loop gelaten en het was de beste keuze die wij ooit hebben gemaakt.


Ondanks dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is, net als veel componenten in het leven, kan ik mij geen leven zonder Noa meer voorstellen. Ik had het allemaal niet willen missen. Wat een andere dimensie geeft Noa aan ons leven. Wij zijn zo gezegend en dankbaar.


Leeftijd

Ach, tegenwoordig kan er veel. Ik heb Noa gekregen toen ik 34 werd en er zijn nog veel vruchtbare jaren, al neemt de vruchtbaarheid en kwaliteit wel af. En voor mannen maakt het helemaal niet uit, toch?


Nou, zo denken wij er niet over. Wij willen zelf vitaal en fit zijn om alles met ons kindje te kunnen doen. Rennen, spelen, rollebollen, dansen, op ontdekking en zoveel meer. Bart heeft inmiddels Abraham uitvoerig kunnen bekijken en dat is een reden om niet te kiezen voor een tweede.


Zielig

“Dat is toch zielig voor Noa?” Ik kan, helaas, uit eigen ervaringen zeggen dat een broer of zus niet vanzelfsprekend leidt tot een hechte vriendschap. Natuurlijk zijn er veel andere verhalen, maar niets is zeker. Een tweede kindje moet je voor jezelf doen, niet voor de eerste. Broers en zussen kunnen botsen, ze kunnen verhuizen, reizen, andere vrienden of interesses hebben. Nee, het is niet gezegd dat een tweede een zegen is voor Noa.

Geen kind

“Eén kind is geen kind.” Op die opmerking kan ik alleen maar zeggen: “Zak erin!”


Een tweede Noa

Van Noa wil ik wel een heel voetbalelftal. Ik heb er vaak over zitten denken, maar als ik heel eerlijk ben zou ik de hele ervaring met Noa nog een keer willen overdoen. Gewoon, omdat Noa Noa is. Een tweede kindje is een ander kindje en zal nooit een herhaling worden van Noa. Gelukkig niet, want Noa is uniek. Dus dat is geen goede reden om voor een tweede kindje te kiezen. Als je gezegend ben om überhaupt nog een keer zwanger te worden.


Alle aandacht

Noa krijgt al onze aandacht en dat is heerlijk. Wij kunnen intens van haar genieten. We kunnen gemakkelijker meerdere keren op vakantie (tenzij er een crisis is natuurlijk, dan gaat het even niet). We kunnen gemakkelijker voor wat duurzamer speelgoed kiezen. We kunnen haar straks meer de keuze geven in welke sport ze wil uitoefenen en hoeven we niets te missen van haar wedstrijden of wat dan ook. Met meer kinderen moet je toch ook meer je aandacht verdelen en je geld. Toch ook iets om over na te denken.


Milieu

Huh? Milieu? Ik neem hem toch mee, want voor ons was het zeker iets om rekening mee te houden. Onze oermoeder, de aarde, heeft het zwaar en dat komt mede omdat we met veel te veel mensen zijn. Nu heb ik geen invloed op wat andere mensen doen en willen. Ik heb enkel invloed op mijn eigen handelen. Die is verre van perfect, want dan hadden we beter helemaal niet aan kinderen moeten beginnen. Maar twee mensen die één mens voorbrengen blijft altijd nog in het negatief uitkomen. -1


Geen tweede

Bij deze. Niemand hoeft meer te vragen wanneer de tweede komt. Die komt er niet. Het is een overwogen bewuste keuze, net als bij de eerste. En dat is goed zo. Soms moet je tevreden zijn met wat je hebt en wij zijn meer dan tevreden.


Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

131 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle