• Kim Kruit

Wasbare bamboe luiers

Bijgewerkt: jan 27


Wasbare luiers. Voor ons de gewone luiers. Hoe werkt het?


Een slimme meid

Tijdens mijn zwangerschap wist ik al snel dat ik graag wasbare luiers wilden gaan gebruiken. Gemiddeld gebruik je voor één kind 5.300 luiers. Zo’n 260 kg of 52 vuilniszakken. Je kunt met wasbare luiers ruim 500 euro besparen, minder huidirritaties en het is uiteindelijk vele malen beter voor het milieu.


Ondertussen worden de wasbare luiers al de “gewone luiers” genoemd en de wegwerp variant de “nep luiers”. Er zijn een hoop verschillende wasbare luiers. Ik had mij al aardig ingelezen, maar zag door de bomen het bos niet meer. Het is best even een investering en je wilt niet dat je een verkeerde keuze maakt. Ik kan daarom alleen maar vertellen over de luiers die wij zelf gebruiken. Wil je meer weten over verschillende luiers dan adviseer ik om eens een gratis consult te doen via Kaatje Katoen. Dat heb ik ook gedaan. Even de verschillen zien, de luiers aanraken en ervaringen horen heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.


Bamboozle & Peenut wrap

Ok, de voordelen zijn duidelijk. Minder geld, minder luiers, beter voor het milieu. Is het niet heel erg omslachtig? Net als met alles moet je er even inkomen, maar de hedendaagse wasbare luiers zijn net zo handig als de wegwerp variant. Omdat wij ze beide gebruiken kan ik uit ervaring zeggen dat een groot bijkomend voordeel is dat de wasbare luiers minder stinken. Bizar toch? We hadden het eerder andersom verwacht. Bart wilde geen vieze luchten in de kinderkamer. Nou, dat heeft die gekregen.

Ik vertelde al dat er veel verschil is. Een tip is om eerst eens even rond te kijken goed in te lezen. Uiteindelijk hebben wij een voordeelpakket gekocht van Kaatje Katoen met:


· 24 TotsBots Bamboozle Strech luiers maat 2

· 6 overbroekjes van TotBots PeeNut Wrap maat 2.


Het aantal luiers is meer dan voldoende. Van de overbroekjes heb ik er later nog 2 bij gekocht omdat het soms net iets te spannend werd of we wel weer een schoon broekje hadden. Nu hebben we er precies voldoende.


Wij zijn super tevreden over deze luiers. Bamboe heeft als extra kwaliteit dat het meer opneemt in vergelijking met bijvoorbeeld katoen.


Billendoekjes

Naast de luiers hebben wij ook wasbare billendoekjes: Billies. Wij vinden ze beter schoonmaken en ze zijn beter uit de verpakking te halen. Met de wegwerp komen er altijd een paar extra mee. Ze hebben een ultrazachte kant en een wat grovere kant. Ze gaan samen met de wasbare luiers in de wasmachine. Wij gebruiken ze met enkel water, maar je kunt ervoor kiezen om ze samen te gebruiken met een beetje olie. Kokosolie bijvoorbeeld.


Romperverlengers

Romperverlengers zijn een echte must. De luiers zijn groter en vaak past de bovenkant van de romper nog prima, maar krijg je de romper aan de onderkant haast niet dicht. Wij hebben drie romperverlengers gekocht en dat is ruim voldoende.


Bamboe-inleggers

De extra bamboe-inleggers gebruiken wij voor de nacht. Zo kan Noa een hele nacht doorkomen met een luier. Wanneer Noa groter is kunnen ze ook overdag gebruikt worden voor extra absorptie. Wij hebben er zes.


Luieremmer en wasnetten

Een goede luieremmer en twee wasnetten zijn natuurlijk niet weg te denken. De luieremmer van Totsbots is groot genoeg en je kunt hem goed afsluiten. Geen vieze geurtjes. Naast de luieremmer hebben we nog een luieremmer met zak voor de poepdoekjes en voor de af en toe wegwerpluier.


Luier-inlegdoekjes

Poepdoekjes? We hebben extra luier-inlegdoekjes in de luier. Bij een poepluier gooien we het doekje weg en bij een plas kunnen deze vellen gewoon mee in de wasmachine. Ideaal!


Extra fleece inleggers

Mocht je kleine last krijgen van extreme rode billetjes of eczeem dan zijn er nog fleece inleggers. Deze zorgen ervoor dat de zalf op de billetjes blijft en zijn super zacht. Eerlijk hebben wij ze nog niet nodig gehad, want de wasbare luiers veroorzaken gemiddeld vele male minder billenproblemen bij baby’s.


Onderweg

Voor een dagje weg gebruiken hebben wij twee waterproof opbergzakken. Een kleine voor de billendoekjes en een grote met twee ritssluitingen voor de schone en vieze luiers.


Nadelen

Zijn er dan geen nadelen? Natuurlijk. Alles heeft zijn voor en nadelen.


Wij hebben bewust de eerste periode gekozen voor wegwerpluiers. Om erin te komen en omdat Noa snel al in de maat 2 luiers kon. Je kunt kiezen voor de maat 1 luiers maar dat vond ik wel een hele grote uitgave worden. Met name omdat wij kiezen voor één kind. Wens je meerdere kinderen dan zou ik het wel overwegen.


De luiers zijn een stuk groter dan de wegwerp variant. Hou hier rekening mee met het kopen van broekjes. Spijkerbroekjes kun je wel even vergeten (zitten ook helemaal niet lekker voor zo’n kleintje).


Het is iets meer plannen voor onderweg. Ik vouw de luiers voor en stop ze in de luiertas. Dat is iets meer werk dan gewoon een paar luiers pakken.


Het is geen aanrader om de natte billendoekjes maar in je tas te houden, dus moet je ze telkens even pakken. Je kunt ze ook droog meenemen en een flesje water meenemen.

Kortom je moet er even over nadenken in het begin maar voor ons is het inmiddels routine.


Bamboe droogt langzamer. Wij hangen onze luiers te drogen in het kader van milieu. Bamboeluiers hebben wat langer de tijd nodig. Ze zouden eventueel ook in de droger kunnen.


Wij wassen elke avond de luiers. Je zou ze ook om de andere dag kunnen wassen. Wassen kost iets meer tijd en moeite.


Wij ervaren dat deze kleine ongemakken niet opwegen tegen de grote voordelen van wasbare luiers.Dit is een korte indruk van wasbare luiers. Heb je nog vragen? Schroom niet om even contact op te nemen.


Wij hebben alle producten bij Kaatje Katoen gekocht.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

54 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven