• Kim Kruit

Wat is intermittent fasting?

Bijgewerkt op: aug 9

Intermittent fasting, intermitterend vasten of afwisselend vasten. Het komt steeds vaker voor. Wat is het? Wat zijn de voordelen? Is het voor iedereen? En hoe begin je?


Wat is het?

Intermittent fasting (IF) is een vorm van vasten. Er zijn verschillende vormen waarop je kunt vasten. Zo kun je de regel 16-8 hanteren, waarbij je 16 uur vast en 8 uur eet. Je kunt er ook voor kiezen om één of meerdere dagen in de week te vasten (5:2) of om de dag.


IF is geen dieet, want het vertelt niet wat je moet eten, enkel wanneer je moet eten. Al kun je indenken dat gezonde voeding naast IF de meeste gezondheidswinst oplevert.


Waarom zou je intermitterend vasten?

Het blijkt dat er veel gunstige effecten zijn wanneer je een tijdje vast. De meest bekende zijn:


1. Gewichtsafname

2. De triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed) daalt

3. Cholesterol daalt

4. Bloeddruk verlaagt

5. Gunstig effect op insulineresistentie (diabetes type II)


Wij zijn gewend om regelmatig te eten. Steeds meer studies wijzen erop dat we te vaak en te veel eten. Hierdoor krijgt ons lichaam geen tijd om tussen de maaltijden door te herstellen. Eigenlijk zijn wij mensen niet gemaakt om zo regelmatig te eten. Door de industriële revolutie hoefden we nooit meer honger te hebben. Dat is mooi, maar heeft als gevolg geleid tot onze hedendaagse gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes (type II), hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Gun je lichaam eens een periode van rust en herstel.


Positieve effecten versus de nadelen

De positieve effecten zijn dus helder. Ik heb zelf ondervonden dat ik veel meer energie kreeg, wat ook logisch is omdat ik minder gewicht hoef mee te sjouwen door het gewichtsverlies. Het grootste nadeel is dat ik in het begin te dealen had met het honger gevoel. Na een week of twee was dit verdwenen en waren de eerste kilo’s eraf. Ik voelde mij super fit.


IF en sporten

Je kunt heel goed op een lege maag sporten, maar kijk er mee uit wanneer je nog niet bekend bent met IF. Je kunt je namelijk slap en flauw gaan voelen. Het is dan zaak om het rustig aan te doen. Het is sowieso raadzaam om de intensiteit terug te schroeven wanneer je vast.


Bijkomend voordeel van vasten en sporten (sportvasten) is dat je je lichaam leert om over te gaan van suikerverbranding naar vetverbranding. Voor optimale vetverbranding wacht je nog even met eten nadat je hebt gesport. Je hebt al je glycogeenvoorraden opgebruikt. Je lichaam zal dan overgaan op vetverbranding.


Ik was bang dat je spiermassa kwijt zou raken wanneer je zou gaan sporten en vasten (je spieren opeten), maar wanneer je zorgt dat je voldoende eiwitten eet in de periode dat je mag eten is er niks aan de hand.


Er is veel geschreven over sportvasten en ik adviseer je wanneer je fanatiek sport je hier eerst wat meer in te verdiepen of een deskundige te raadplegen.


Hardnekkige overtuigingen

Ik heb altijd geleerd dat je drie keer per dag een maaltijd moet eten en 2 keer een tussendoortje. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag enzovoorts. Het wordt tijd om dat over boord te gooien. Het zijn namelijk fabels. De constante toevoer van eten maakt dat onze lichamen voornamelijk koolhydraatverbranders zijn en geen vetverbranders. Onze voorouders aten wat voorhanden was en dat betekende ook dat we een tijdje zonder zaten, daarom heeft ons lichaam iets bedacht: We slaan het op. Inmiddels slaan we zoveel op dat we er te veel van hebben.


Is vasten voor iedereen?

Nee! Heb je eerder eetproblemen of een eetstoornis gehad? Dan kun je beter niet gaan experimenteren met IF. Mensen met lage bloedsuikerwaardes, diabetes, die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven kunnen beter niet gaan vasten. Net als dat het voor kinderen geen goed idee is.


Mensen die een eetstoornis hebben kunnen zich beter richten op een goed en vast eetpatroon met een deskundigen.


Voor mensen met lage bloedsuikerwaardes en diabetes kan vasten gevaarlijk zijn. Enkel voor mensen die in een voorstadium van diabetes zitten kan het wel gunstig zijn, maar raadpleeg altijd een deskundige.


Zwangeren, borstvoeding gevende vrouwen en kinderen hebben meer kilocalorieën nodig! Vasten is dan niet verstandig.


Mijn verhaal

Nadat ik mijn hardnekkige overtuigingen aan de kant had gezet, ben ik begonnen met IF al voor de zwangerschap van Noa. Ik verloor al snel 9 kilo en nu ben ik weer 10 kilo kwijt. Het gewichtsverlies is mooi, beter is de gezondheidswinst. Ik voel mij tien keer fitter. Het begin is moeilijk, maar ik had een duidelijk plan. Ik ben fan van de 16-8 regel al gebeurt het ook wel eens dat ik 18 uur niks eet en maar 6 uur. Het moeilijkste vind ik om niet te gaan snaaien. Voor die uren dat ik wel eet heb ik een duidelijk plan. Zo laat eet ik dit en zo laat dat. Ik kan het iedereen aanraden. Net als op je gevoel te eten. Ontbijt een keertje overslaan omdat je geen honger hebt is prima! Dit geef ik Noa ook mee. Eet tot je genoeg hebt is een belangrijke basisregel. Leer te luisteren naar je lijf. Maar dat is een volgend onderwerp.


Heb je nog vragen? Laat het mij weten.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je er van vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven