• Kim Kruit

Wat is jouw chronotype?

Bijgewerkt op: okt 21

Chrono wattes? Ja, ik moest het ook even opzoeken toen ik het tegenkwam in de wereld over slaap. Toch kan het handig zijn te weten welk type jij bent.


Wat is een chronotype?

Een chronotypering verdeelt mensen in vier verschillende slaap bioritmen. Je kent ze wel. Van die vrolijke ochtendmensen of de echte nachtuilen. Iedereen heeft zijn eigen bioritme en deze kun je indelen in vier (hoofd) chronotypes:


  1. Dolfijn

  2. Leeuw

  3. Beer

  4. Wolf


Elk dier of chronotype staat voor een ander bioritme, wat ik straks even kort toelicht. Een leuk weetje is dat deze dieren hetzelfde bioritme hebben als het bioritme wat ze vertegenwoordigen.


Waarom wil ik dit weten?

Gedurende de dag en nacht zijn er allerlei systemen in je lijf actief. Denk aan het slaaphormoon: Melatonine. Melatonine wordt beïnvloed door het licht. Wanneer het licht (buiten) langzaam uit gaat, de zon gaat onder. Dan wordt het stofje melatonine actief en zorgt ervoor dat je slaap krijgt. Een reden waarom je ’s nachts het licht uit moet laten, wil je lekker blijven slapen.


Zo werkt het ook met vele andere hormonen in je lijf. Het bepalen van je chronotype kan je helpen te begrijpen wanneer je het best productief bent en wanneer je het beste kan slapen. Zelfs wanneer je het meeste zin in seks hebt. Handig!


Welk type ben ik?

Goed om te weten is dat iedereen alle chronotype een keer tegenkomt in zijn leven.


  • Baby’s en jonge kinderen zijn leeuwen

  • Schoolgaande kinderen zijn beren

  • Tieners zijn wolven

  • Ouderen zijn dolfijnen of leeuwen


Dat komt omdat ons bioritme verandert. Rond 20 jaar krijg je een vast chronotype tot ongeveer 50 jaar ((p)menopauze). Maar welk type ben je nu?


Beren

Het grootste gedeelte van de mensen zijn beren. Onze wereld is ingedeeld op beertypes. Ze worden met zonsopkomst wakker en gaan bij zonsondergang naar bed.


Leeuwen

Leeuwen zijn de vroege vogels. Ze staan voor dag en dauw op, maar zijn dus ook eerder weer toe aan rust. Nog lekker ’s avonds uitgaan zit er bij deze types niet in.


Wolven

Wolven zijn echte nachtdieren. Ze worden in de avond pas actief en kunnen gemakkelijk tot laat doorwerken. Op tijd opstaan zit er bij deze mensen echt niet in.


Dolfijnen

Deze mensen zijn hele lichte slapers. Ze worden vroeg wakker, maar worden ook gedurende hun slaap makkelijk wakker. Deze mensen ervaren veel slaapproblemen en zijn gebaat bij een goede nacht hygiëne.


Twijfel je over je chronotype? Er zijn online vele vragenlijsten die je kunt invullen om er achter te komen.


Verschillende chronotype in één gezin

Het is niet ondenkbaar dat binnen een gezin verschillende chronotypes zijn. Zo zijn de meeste mensen Beren en de meeste kinderen Leeuwen. Tja, dat botst.


Het is niet onmogelijk om te veranderen in chronotype. Je kunt leren je systeem te resetten naar een Leeuw, maar dat gaat een hele tijd duren én helemaal gemakkelijk zal het niet worden. Het is simpelweg je natuur niet. Je zou het kunnen vergelijken met een jetlag. Het duurt even voordat alle systemen weer in balans lopen. Maar echte wolven zullen nooit echte leeuwen worden.


Wat ligt binnen je bereik?

Wanneer je partner en kinderen leeuwen zijn en jij meer een beer type hebt, kun je kijken of je partner in de ochtend zich meer over de kids kan ontfermen en jou nog even laten doorslapen. Iedereen vrolijk is ook wat waard. Op andere gebieden kun jij misschien weer invallen.


Of je kunt afspreken dat de vroege vogels in het huishouden alvast naar beneden gaan om een boterham te eten. Wanneer ze nog niet zelf hun brood kunnen smeren, zou je die de avond ervoor kunnen klaarmaken. Zo voorkom je dat ze ’s morgens al uitgehongerd zijn eer jij wakker bent. Dat werkt ook niet zo relaxed.


Zo zijn er vast meer dingen die je kunt bedenken. En wat voor chronotype ben jij?


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf een verhaal, vragen of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste blogs.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

MOEder