• Kim Kruit

Wat mag ik eten als ik borstvoeding geef?

Het is gelukkig niet zo ingewikkeld als tijdens de zwangerschap, maar er zijn toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden.


Help, mijn kind eet mij op!

Er zijn vrouwen die mede dankzij de borstvoeding, weer makkelijk op hun oude gewicht komen. Dat gold dus niet voor mij, want ik had honger!!!


Niet zo gek. Slaaptekort zorgde al voor de nodige vermoeidheid en daardoor meer trek in suikers. Borstvoeding zorgde ervoor dat ik nog meer trek kreeg.


Een vrouw, we gaan even uit van het gemiddelde, heeft zo’n 2000 Kcal nodig om de dag lekker door te komen. Een zwangere vrouw tussen de 2200 en de 2300 Kcal. Een vrouw die borstvoeding geeft tussen de 2400 en de 2500 Kcal. Geen wonder dat ik honger had.


Lijnen terwijl je borstvoeding geeft is niet verstandig, omdat je dan voedingsstoffen kan gaan missen. Wanneer je kindje niet helemaal meer afhankelijk is van borstvoeding kun je een plan gaan maken om die zwangerschapskilo’s kwijt te raken.

En eerlijk had ik die eerste paar maanden helemaal geen energie om überhaupt te denken aan sporten of afvallen.


Mag ik alcohol?

Een zware domper na mijn bevalling. Onze deskundige kraamhulp vertelde mij het volgende: “Je mag tijdens de borstvoedingsperiode alles eten, maar geen alcohol. Gewoon niet doen.”


Ik moet haar eigenlijk wel gelijk geven. Ik wilde Noa de beste start geven en dan kun je gaan rekenen met zoveel uur er tussen een glaasje, maar is dat het nu echt waard? Ik heb uiteindelijk, samen met de zwangerschap, 2 jaar niet gedronken. Pas toen we alleen in de ochtend en in de avond nog een “tietje” hadden, ben ik voorzichtig een glaasje gaan drinken. En die was wel heel erg lekker.


Heb je toch echt wel heel veel zin in een glaasje? Volg dan het advies van het voedingscentrum;


  • Neem één standaard glaasje

  • Neem dit glas direct na de borstvoeding

  • Wacht minimaal 3 uur met de volgende voeding


Let op! Voedingsmiddelen

Even een handig lijstje waar je op dient te letten tijdens de borstvoedingsperiode;


  • Niet meer dan 2 maal per week vette vis (voor de schadelijke dioxines)

  • Let op kruiden die schadelijk kunnen zijn of klachten kunnen geven:


  • Anijs

  • Venkel

  • Aloë Vera

  • Senna

  • Kava Kava


Eet volgens de schijf van vijf

Ja, het is saai. Die schijf van vijf, maar wel een goede en veilige manier van eten. Dus doe jezelf en je baby een plezier en volg die schijf van vijf, maar dan een beetje meer want je moet wel aan die Kcal komen.


Voorzichtig met cafeïne

Ook met cafeïne ben je na de zwangerschap nog niet klaar. Drink het liefst cafeïnevrije koffie en thee. In thee zit het stofje theïne en dat is eigenlijk hetzelfde als cafeïne.

Is er een keer geen cafeïnevrije koffie voorhanden en moet je absoluut koffie? Neem dan niet meer dan één kopje.


Heb altijd een flesje water bij je.

Ik heb mijzelf aangeleerd dat ik tijdens het geven van borstvoeding ook een flesje water naast mij had staan, zodat ik ook altijd voldoende vocht binnenkreeg.


Heb je vragen? Vraag gerust.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven