• Kim Kruit

Wat zit er op de boterham?

Bijgewerkt op: jun 28

De boterham is heerlijk Hollands. We zijn gek op brood en onze kinderen lusten vaak ook wel een boterham. Lekker met hagelslag of jam! Maar wat zijn nu gezondere keuzes voor die boterham. Laten we het gaan ontdekken.


Brood daar zit wat in

Er is veel te doen over brood. Er zijn mensen die brood afzweren omdat ze een koolhydraatarm dieet volgen of omdat ze gluten intolerant zijn. (Tolerant is iets anders dan allergisch, maar dat is een ander onderwerp.)


Zelf hoor ik bij het team: “Brood? Yeah!” Brood zit boordevol gezonde voedingsstoffen en hoort bij een gezonde leefstijl, mits je het juiste brood neemt.


Volkoren, volkoren, volkoren

Wit brood is heerlijk, maar er gaat niets boven een volkoren boterham. Wit brood levert geen gezondheidsvoordeel op, in tegenstelling tot volkorenbrood.

Volkorenbrood bevat vitamines, mineralen en veel goede voedingsvezels. Een hele goede keuze. Lees altijd even het etiket van het brood. Bruinbrood is niet altijd volkorenbrood. Het moet er echt op staan!


Een boterham met hagelslag

Wat kan ik genieten van een boterham met hagelslag. Al weet ik dat dit niet de gezondste keuze is, soms mag je jezelf wel verwennen. In hagelslag heb je nog altijd veel keuze. Ik kies bewust voor pure vegan hagelslag of chunks, omdat er het meeste cacao in zit en de minste suiker. Een klein beetje onderzoek door de etiketten te lezen en je hebt al een gezondere keuze te pakken.


Boter of Halvarine?

Boter is heerlijk. Voor een keertje. In boter zit namelijk veel verzadigd vet en dat is het verkeerde vet (Onverzadigde vetten zijn Ok). Kies liever voor een plantaardige variant.


Hetzelfde geldt trouwens voor Kaas. Ondanks dat kaas ook veel gezonde voedingsstoffen bevat zit er vaak ook veel zout en verzadigde vetten in.

Kies bewust voor 10+, 20+ of 30+ kaas.


Betere keuzes

Natuurlijk hebben de kids liever iets zoets op hun boterham, maar als ouder heb je soms liever dat ze wat gezondere keuzes maken. Waar kun je dan voor kiezen?


Denk eens aan:

  • Verse aardbeien (ook heerlijk zoet)

  • 100% pindakaas en banaan (boordevol goede vetten)

  • Avocado met bananenspread (heerlijke combinatie)

  • Een groente of fruitspread (leuk om samen te maken)


Op www.voedingscentrum.nl vind je leuke recepten om uit te proberen.


Lust ik niet

Noa is een echte fijnproever. Daar is niets mis mee. Ik lust ook niet alles. We proberen altijd wel alles te proeven: “Je hoeft het niet op te eten, als je maar proeft.”

Samen ons eten klaarmaken is altijd een feestje en nodigt uit om wat te proeven. Noa wordt steeds nieuwsgieriger en overkomt haar angst voor nieuwe dingen.


We maken soms gezichten op de boterham. De berenboterham met banaan, pindakaas en hagelslag is heel populair. Online kun je leuke voorbeelden vinden. Ga samen eens op zoek naar een leuk nieuw project. Eten moet een feest blijven!


Eet smakelijk!


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven