• Kim Kruit

Weg die speen

Die speen, tuttel of in Noa´s geval:”Noengenoe”. Ze moet er een keer vanaf, maar ik vind het een gedoe.


Tussen 2 en 3 jaar

“De vorige keer had ze nog een speen. En nu?” vroeg de tandartsassistente. “Nog steeds” moet ik eerlijk bekennen.


Bah! Ik had direct het gevoel een falende ouder te zijn. Een gevoel dat ik word gecontroleerd op mijn moederschapstalenten. Of ik wel consequent ben in mijn opvoeding.

Dat is natuurlijk niet zo. Ze zijn professionals op het gebied van de mond en ze weten als geen ander de gevolgen van jaren een speen in de mond. Zo kan de tong lui en slap worden wat de taalontwikkeling in de weg kan staan, al is daar bij Noa geen sprake van. Die kwebbelt er heel de dag op los. Je kan er scheve tanden van krijgen en dan moet je die over een paar jaar weer met een beugel recht proberen te krijgen. Al met al is het verstandig om er mee te stoppen.


Gedoe

Ik vind het een gedoe-tje, die speen. Ik heb zelf een haat-liefde verhouding met spenen en duimen. Ik kan mij nog goed herinneren hoe mijn speen de prullenbak in ging. Dat heeft dus een grote impact op mij gehad. En wat deed ik toen? Duimen! Ik heb jaren op mijn heerlijke duim gesabbeld. Zo lang, dat ik het verborg en mij ervoor ging schamen.


Dat gesabbel bracht mij troost. Ik werd er direct rustig van. Het was in moeilijke tijden mijn steun en toeverlaat. Dat merk ik bij Noa ook. Zodra er iets is wil ze haar “Noengenoe”. Dat snap ik. Je moet ook al zoveel.


Zuigbehoefte

Door mijn eigen ervaringen wilde ik Noa niet aan een speen hebben. Ik wilde haar die ellende van afleren besparen. Enkel was de zuigbehoefte van Noa zo groot dat ik overstag ging. Het was of haar 23 uur per dag aan de borst leggen of een speen. We kregen anders zelf geen rust. Ze pikte die speen zo op en al snel ging ik nadenken over hoe ik het haar later zo makkelijk mogelijk kon maken om er weer van af te komen. Ja, toen al. Kun je nagaan hoeveel invloed die speen op mijn leven heeft gehad.


Knuffel

Ik vond een speen met een knuffel! Top! Die knuffel kan tot in den treure mee. Op een gegeven moment die speen eraf, maar je hebt nog altijd die vertrouwde knuffel. Ik las laatst dat het zelfs voor volwassenen heel gezond is om nog met een knuffel te slapen. Het geeft geborgenheid en rust.


Het plan!

We zitten in een overgangsperiode. Noa slaapt soms nog tussen de middag, maar niet elke dag meer. Dit vond ik een mooie tijd om die speen in ieder geval gedurende de dag weg te leggen.


Om haar extra te motiveren hebben we een beloningssysteem ingezet. Dat werkte perfect voor het overdag zindelijk worden, dus ik zet hem nu weer in. Elke dag dat ze zonder speen is, krijgt ze een sticker. Bij een volle kaart krijgt ze een pet. Die wilde ze zelf heel graag hebben. Win-win situatie. (Aangezien de zon steeds meer gaat schijnen is het helemaal een win situatie, want een pet hadden we toch nog nodig. Maar dat weet zij niet…)


Boekjes lezen

Wat bij Noa ook heel goed werkt is verhaaltjes lezen en kijken over het onderwerp. De kleine prinses is een kinderserie en de aflevering “Ik wil een speen!” is inmiddels favoriet bij Noa.

Net als het boek “De Lumies zoeken een speen”. Bij het boekje komt zelfs een doosje waar je de speen in kunt doen. Vervolgens begraaf je het doosje en zo vinden de Lumies de speen voor een baby. Van de Lumies krijgt je kind dan een cadeautje. Dat cadeautje komt ook bij het boekje. Een echte aanrader.


De ooievaar

Noa heeft zelf al bedacht om haar speen aan de ooievaar in de dierentuin te geven. Die kan hem dan geven aan een andere baby. We hebben bij onze eerdere dierentuin bezoeken de spenen al vaak zien hangen aan het hek. Top idee! Zeker omdat ze dat zelf wil is het een goede motivatie. Toch zie ik al op tegen die keer dat we haar speen echt aan de ooievaar moeten geven. Weer een einde van een tijdperk en het begin van een aantal slapeloze nachten.


Bedankt voor het lezen.


Volg je mij al op facebook en instagram?


Of abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


17 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven