• Kim Kruit

Zonnestraaltjes

Bijgewerkt: 15 apr 2020

Er zijn altijd wel zonnestraaltjes te vinden, als je weet waar je moet zoeken. Als coach ga ik doen waar ik goed in ben, namelijk een steuntje in de rug bieden. Hoe ga ik dat doen? Door zonnestraaltjes aan te bieden.


Angst als raadgever

Iedereen heeft het erover en iedereen heeft er een mening over. Het virus houdt ons letterlijk in bedwang. Angst heerst. Angst is een vriend, maar een slechte raadgever. Ik ben ervaringsdeskundige als het om angst gaat en iedereen heeft eerder in zijn leven met angst te maken gehad. Ik wil graag mijn ervaringen delen en met name de dingen die helpen in tijden van angst.


Natuurlijk kunnen we het hebben over wat angst is. We kunnen kijken naar wat niet helpt, maar dan heb je hetzelfde effect als “niet aan een roze olifant denken”. De hersenen kennen het woordje “niet” niet.


Ik kijk liever naar wat wél helpt. Waar is een weg? Waar is berusting? Waar is een zonnestraaltje?

Dus laat angst een vriend zijn, want hij wil je beschermen in moeilijke tijden. Echter vraag niet om advies, daar is hij namelijk niet zo goed in.


Wat werkt?

Ik heb het vaker gezegd. Het is één van de vele mantra’s van mij: Doe wat werkt!

Ik wil je graag wat troost bieden, wat verschillende manieren om te relativeren en manieren die voor mij goed hebben gewerkt. Sta open, ontdek en probeer uit. Je hebt immers nu alle tijd.


Meditatie

Eigenlijk gaan we met z’n allen door een proces, bijna te vergelijken met een rouwproces. Er is ontkenning, boosheid, verdriet en uiteindelijk ook berusting. Het is niet erg om al deze emoties te hebben. Laat ze er zijn. Verwelkom ze.

Er zijn veel gratis online meditatie en mindfulness oefeningen te vinden. Wanneer je je angstig of onzeker voelt zou ik het gewoon eens proberen. Wat heb je te verliezen. De gevoelens zijn er immers toch al.


Ritme

In tijden van crisis ga ik altijd terug naar de basis. Een duidelijk ritme is overzichtelijk en helpt. Het geeft houvast aan een onbegrijpelijk situatie.


  • Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed

  • Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op

  • Eet gezamenlijk op vaste tijden

  • Doe je werk op vaste tijden

  • Enzovoorts…


Kleed je aan

Net als elke andere dag, kleed je ’s morgens aan. Blijf niet in je pyjama hangen, omdat je de deur toch niet uitgaat. Was jezelf, kleed je aan, maak je mooier, doe je sieraden om. Waarom? Omdat je het verdient om gekleed en verzorgd door het leven te gaan. Ongeacht de situatie.


Beweeg

Plan elke dag een half uurtje bewegen in. Online vind je, zeker nu, ontelbare inspiratiebronnen aan oefeningen. Voor elk niveau. Bewegen zorgt ervoor op een ander level je stress en angst aan te pakken. Plus het helpt je immuunsysteem versterken.


Frisse neus

Kan het? Ga dan elke dag even naar buiten. Om te wandelen of even te fietsen. We hebben zuurstof nodig, een frisse wind door de haren. Luister naar de vogels en kijk eens bewuster om je heen naar de mooie dingen. Het is bijna echt lente. De eerste lammeren worden geboren en de eerste bloemen groeien.


Schrijf

Ik schrijf alles van mij af. Al mijn onzekerheden en vaak ontdek ik tijdens het schrijven dat het in mijn hoofd tien keer erger is dan de realiteit. Het helpt te relativeren en je geeft je angst een ander plekje dan in je hoofd.


Dankbaarheid

Elke dag neem ik de tijd om mijn zegeningen te tellen. We zijn vaak zo gefocust op de dingen die we niet meer hebben of die verkeerd gaan, dat we vergeten in wat voor mooi land we wonen, dat we een regering hebben die om ons geeft. Mensen die zo hard werken, dat ze nationaal onderuitgaan door een flauwte. Wauw!


We zitten droog en warm. Velen zullen gewoon thuis hun werkzaamheden kunnen voorzetten door alle technologie die wij kunnen gebruiken. We kunnen geliefden nog spreken door deze rijkdom. We hebben eten en vers drinkwater. We hebben kleding aan onze lichamen. En ga zo maar door. Er zijn veel dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn, als je maar openstaat voor de rijkdom om ons heen.


Samen

Het is niet erg om bang te zijn. Het zijn ook vreemde tijden. Realiseer je dat we er samen doorheen moeten. Je bent niet alleen. Anderen voelen wat jij voelt. Heb het er met elkaar over, zonder daar direct naar te handelen. Je zult merken dat delen van je zorgen en realiseren dat anderen het ook hebben, helpt. Het geeft een bepaalde berusting. We kunnen elkaar gaan helpen wanneer je merkt dat een ander het misschien wel moeilijker heeft dan jij. Of anderen toelaten jou te helpen wanneer je er even doorheen zit. Het is niet erg. Het mag. Het is Ok!


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle