• Kim Kruit

Zwanger & sporten? 7 Handige tips

Met 31 weken zwangerschap liep ik nog in de heuvels van Schotland langs prachtige watervallen. Met 34 weken was ik nog gewoon op de sportschool te vinden. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen weggelegd is en dat hoeft ook niet. Toch ben ik ervan overtuigd dat bewegen een van de beste dingen is die je kunt doen voor jezelf en je baby tijdens de zwangerschap.


Veranderingen

De eerste week na de ontdekking van ons wonder gingen Bart en ik op wintersport. Ziek, zwak en misselijk was ik en moest eigenlijk niet denken aan bewegen. Ik heb het wel gedaan. De frisse Alpenlucht deed mij goed en het bewegen zorgde ervoor dat ik even werd afgeleid. Hierdoor werden mijn klachten ook wat minder. Natuurlijk ging ik vroeger naar bed en deed ik het rustiger aan, maar ik was ook blij om buiten te zijn.

De eerste drie maanden was sporten niet echt een optie. De hormonen gierde door mijn lijf en ik had gewoon meer rust nodig. Wel zorgde ik voor


Tip 1: Ritme! Elke dag even een wandeling maken in de buitenlucht. Hoe kort deze ook mocht zijn. Daarnaast ben ik begonnen met wat simpele yogaoefeningen.

Tip 2: Yoga is een perfecte manier om te bewegen, zeker als het even niet zo soepel gaat.


Rustig aan

Ik had best moeite met alle veranderingen. Ik wilde het liefst dat alles gewoon doorging. Lekker naar de sportschool, hardlopen, fietsen, zwemmen. Ik baalde ervan. Het ging gewoon niet. Eigenlijk niet zo gek als er een nieuw leven in je groeit. Die kleine heeft alle aandacht nodig. Naast fysieke veranderingen heb je ook te maken met mentale veranderingen en daar moet je even doorheen.


Tip 3: Doe wat je kan, luister naar je lichaam en het is OK om een stap minder te doen. Schrijf je frustraties van je af of praat erover.


Help!

Op de sportschool heb ik een heuse fitcoach. Eens in de zoveel weken spreken we met elkaar af om te kijken naar mijn wensen en vorderingen. Ik vind dit fantastisch. Het geeft mij houvast in het trainen.

De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je spieren en pezen weker worden. Je buikspieren krijgen een andere plek, net als je organen, omdat er ruimte moet komen voor de baby. Dit vraagt om aanpassingen in je oefeningen. Bijvoorbeeld: rechte buikspieroefeningen doen is even een No Go!


Tip 4: Bewegen is belangrijk tijdens je zwangerschap. Een nieuw persoonlijk record behalen niet.

Zowel ik en mijn fitcoach stonden voor een nieuwe uitdaging aangezien wij allebei geen ervaring hadden met zwangeren. Dit bracht ons in de unieke situatie om samen te kijken naar de mogelijkheden. Als vakidioten is dit een leuk en leerzaam proces.

Tips 5: Zorg voor zo’n vakidioot. Zorg dat je goed afgestemde begeleiding krijgt. Wees kritisch en voorkom blessureleed. Je hebt immers al genoeg om je druk over te maken.


Bevallen is topsport

Op de informatieavond over de bevalling werd de vergelijking gemaakt met de wielrensport. Denk je eens in dat je de Mont Ventoux op moet gaan fietsen. Dat doe je liever niet zonder een goede voorbereiding. Je past je leefstijl aan, je gaat gezonder eten en natuurlijk trainen. Zelfs met al die goede voorbereiding blijft het een flinke uitdaging. Je begint vol goede moed, halverwege wordt het al zwaarder en tegen het einde is de moed je volledig in de schoenen gezonken. Je coach moedigt je aan omdat die weet dat je een goede voorbereiding hebt gehad. Je lichaam kan dit aan!


Tip 6: Als je nog niet begonnen bent met bewegen, begin dan nu! Hoe fitter je aan de start verschijnt, hoe makkelijker je de finish haalt en weer hersteld bent.


Life is a balance between rest and movement

Deze quote slaat de spijker op z'n kop. Op social media krijg ik vaak te lezen dat ik het wel rustig aan moet doen. Terwijl een ander mij super goed bezig vindt. Goed bedoelde adviezen.


Tip 7: Het draait om jouw balans. Iedereen weet het beter. Het belangrijkste is dat je zelf achter jouw beslissingen staat. Laat die goed bedoelde adviezen maar waaien.


Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat je een slimmer kind kan krijgen door te sporten tijdens je zwangerschap?


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven